Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΤΙΚΗΣ ΣΙΩΠΗΣ!




ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΤΙΚΗΣ ΣΙΩΠΗΣ! 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Πόσο θα θελα να πω σε όλες τις μάνες, να μάθουν το μυστικό που θα φέρει γύρω τους ξανά την ευτυχία και την χάρη του Θεού! Το μυστικό που το αγνοούμε οι περισσότερες, γιατί δεν το ζούμε. Το μυστικό εκείνο, που κάνει τον Θεό να κατεβαίνει πολύ γρήγορα σε μια ψυχή!
Ένας αναχωρητής αγωνίζεται μέσα στην ερημιά πολλά χρόνια με πνευματικές ασκήσεις, με προσευχές, με μετάνοιες, με φοβερές θυσίες, για να φέρει μέσα στην καρδιά του τη χάρη του Θεού και το Άγιο Πνεύμα. Έτσι δεν είναι;

Πόσα θα μπορούσαμε να κατακτήσουμε κι εμείς οι άνθρωποι στη γη, χωρίς να χρειάζεται να ζηλεύουμε τους ασκητές και τους ερημίτες, που για τον έρωτά του Θεού πήγαν μακριά, για να Του δώσουνε την καρδιά τους και Εκείνος να τους δώσει το Άγιό Του Πνεύμα!
Μα, θα μπορούσαμε κι εμείς, οι μάνες, με έναν πολύ απλό τρόπο να τους μοιάσουμε και να πετύχουμε ακριβώς τα ίδια πράγματα, φτάνει μονάχα να αποκτήσουμε μια αρετή:
Την αρετή της Μάνας Παναγίας, την «ΠΡΟΣΕΥΧΗΤΙΚΗ ΣΙΩΠΗ».
Δεν μιλώ για την απλή σιωπή, γιατί η απλή σιωπή μπορεί να βγάλει την ψυχή και σε καλό αλλά και σε κακό. Μπορεί να σιωπά το στόμα σου, αλλά να οργιάζει το μυαλό σου και η καρδιά σου. Μπορεί να μην λες τίποτα με το στόμα σου, αλλά το μυαλό σου να είναι γεμάτο ακαταστασία, γεμάτο πονηριά, γεμάτο λογισμούς. Τι να την κάνει αυτήν την Σιωπή ο Θεός;
Ο Θεός θέλει να έχουμε οι μανάδες μια ΠΡΟΣΕΥΧΗΤΙΚΗ ΣΙΩΠΗ, δηλαδή:
1. ΣΙΩΠΗ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ,

2. ΣΙΩΠΗ ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΙΣΜΟΥΣ,

3. ΣΙΩΠΗ ΣΤΙΣ ΜΑΤΑΙΕΣ ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ!
Πάνω σ΄ αυτά τα τρία θέλει να κυριαρχήσει ο Θεός μας.
Στο στόμα, τον νου και την καρδιά των παιδιών Του!
Έτσι θα μοιάσουμε και στην Παναγία Μητέρα… Όταν στη θέση της πολυλογίας αρχίσουμε την εγκάρδια ΠΡΟΣΕΥΧΗ! Όταν στη θέση των κακών και περίεργων λογισμών αρχίσουμε να δικαιολογούμε τα λάθη των άλλων και να τρέφουμε μόνο ΚΑΛΟΥΣ ΛΟΓΙΣΜΟΥΣ. Και όταν αντί για επίγειες μάταιες χαρές, επιθυμούμε ΟΥΡΑΝΙΕΣ ΧΑΡΕΣ στην καρδιά μας!
Εύχομαι όλες οι μανάδες να αποκτήσουν αυτήν την αρετή!
Γιατί η αρετή της «προσευχητικής σιωπής» μπορεί να χαρίσει στην κάθε μανούλα ψυχή το κλειδί που ανοίγει την πόρτα στις Ουράνιες ευλογίες του Παραδείσου!
«ΠΡΟΣΕΥΧΗΤΙΚΗ ΣΙΩΠΗ» λοιπόν, στο στόμα, τον νου και την καρδιά μας… Και θα νιώσουμε τότε το άρωμα της χάρης του Θεού να ξεχύνεται όχι μόνο πάνω μας αλλά και στους γύρω μας… Στον σύζυγο και στα παιδιά μας!!!



(απόσπασμα από κήρυγμα του π. Ελπιδίου Βαγιανάκη)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ