Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

ΓΟΝΕΙΣ, ΓΙΝΕΤΕ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ!



 
ΓΟΝΕΙΣ, ΓΙΝΕΤΕ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ!
 Βοηθήστε τα να γνωρίσουν, να αγαπήσουν
και να ενωθούν με τον Θεό της καρδιάς μας.

Αδελφοί μου, ο πόλεμος των παιδιών μας σήμερα θα είναι διπλός κι εσείς γονείς καλείστε να παίξετε τον ρόλο των Αποστόλων!
Εσείς καλείστε να παίξετε το ρόλο αυτόν, που έδωσε στους Αποστόλους, γιατί κι εσείς είσαστε Απόστολοι ανάμεσα στα παιδιά σας.
Μέσα στο σπίτι σας, η οικογένεια σας, δεν είναι μια μικρή κοινωνία; Δεν την ονομάζουμε «κατ’ οίκον εκκλησία;» Ποιος είναι ο δάσκαλος των παιδιών; Δεν είσαι εσύ πατέρα; Δεν είσαι εσύ μάνα;
Πως όμως, μπορείς να καθοδηγήσεις τα παιδιά σου, όταν εσύ δεν ακολουθήσεις αυτά που διδάσκει το Ευαγγέλιο;

Πρώτα, πρέπει να είσαι πιστός, να πιστεύεις στο Θεό.
Μετά, να ακούς το λόγο του Θεού. Αν δεν τον διαβάζεις, πως θα τον ερμηνεύσεις; Πως θα τον μεταδώσεις στα παιδιά σου;
Έπειτα, να Τον εμπιστευθείς το Θεό σου, να Τον υπακούς.
Και τέλος, να είσαι ταπεινός. Γιατί αν δεν είσαι ταπεινός, τι θα διδάξεις στα παιδιά σου; Τον εγωισμό;


Πολλές φορές μιλάμε μεταξύ μας και λέμε: «Έλα τώρα, εσύ τα ξέρεις όλα». Πας να συμβουλεύσεις κάτι και ο άλλος σου απαντά: «Ω καημένε και συ!», γιατί νομίζουμε εμείς πως τα ξέρουμε όλα και δεν μπορούμε να δεχτούμε καμιά διδασκαλία. Και δυστυχώς αυτό που κάνουμε εμείς οι μεγάλοι, τώρα το ακούμε και από τα παιδιά μας: «Έλα μάνα, όλα τα ξέρεις εσύ. Πάλι τα ίδια θα μου πεις;» Μιλάει η μάνα με αγάπη στο παιδί της για το Θεό και εκείνο της απαντά: «Μάνα δεν με παρατάς τώρα; Δες σε τι κόσμο ζούμε». Δεν ακούει το παιδί, ούτε το παλικάρι, ούτε το κοριτσάκι, θα κάνει ότι του μπει πιο άσχημο στο μυαλό του!  Γιατί όμως; Γιατί απλούστατα δεν είδε σαν παιδί μέσα στο σπίτι να ζει η μάνα και ο πατέρας του το Θεό με ταπείνωση και υπακοή.

Εάν εσείς, σαν μάνα και πατέρας, δεν γίνετε ένα, το παιδί σας δεν θα αλλάξει. Να μην είστε σαν δύο, ο ένας να λέει το άλφα και ο άλλος να λέει το βήτα, αλλά σαν ενωμένο αντρόγυνο, να έχετε μια κοινή πορεία, να διδάσκετε το παιδί σας σωστά και επί κοινού, ώστε να λέει το παιδί αυτά μου λέει ο πατέρας μου, αλλά τα ίδια μου λέει και η μάνα μου.

Σήμερα ξέρετε τι καταφέραμε; Τα παιδιά να ακολουθούν πάντα την πιο εύκολη λύση. Αν η μάνα είναι πιο μαλακιά και τους αφήνει να κάνουν τα πιο άνομα πράγματα, θα πάνε με τη μάνα. Αν είναι ο πατέρας πιο μαλακός, θα πάνε με τον πατέρα. Κι έτσι, πολλές φορές μεγαλώνουν τα παιδιά σε μια διχογνωμία, την οποία προκάλεσε η έλλειψη της ενότητας μέσα στο σπίτι.
Γι’ αυτό, είναι απαραίτητο, σας το λέω αυτό με πολύ φόβο Θεού, εσείς οι γονείς αλλά και σεις οι γιαγιάδες, να έχετε κοινή γραμμή, κοινή πορεία, σαν σύζυγοι, σαν γονείς. Σαν γυναίκα και άντρας, μαζί να γονατίζετε, να προσεύχεστε, μαζί να παρακαλάτε το Θεό σας, μαζί να είσαστε ταπεινοί, μαζί να τον εμπιστεύεστε το Θεό σας, γιατί ο Θεός ζητάει να είστε ένα μεταξύ σας, για να οδηγήσετε τα παιδιά σας να γίνουν ένα με τον Έναν.
Το καταλάβατε αυτό;
Θα ήθελα λοιπόν σήμερα να σας παρακαλέσω όλους, να αναθεωρήσετε την πνευματική σας πορεία, να δείτε αν ζείτε σωστά και αν διδάξατε σωστά τα παιδιά σας. Εάν τα κάνατε λάθος, αρχίστε τώρα... Κάντε ένα καινούργιο ξεκίνημα στη ζωή σας!

(απόσπασμα από απομαγνητοφωνημένο κήρυγμα του π. Ελπιδίου Βαγιανάκη)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ