Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

6. Θεάρεστες ασκήσεις

Θεάρεστες ασκήσεις


6η Επιστολή

Αγαπημένο μου παιδί 
Είναι πολύ όμορφο να ακολουθείς τα βήματα των αγίων της Εκκλησίας μας για να γίνεις και συ ένας μικρός άγγελος, που θα δοξάζει με την ζωή του τον γλυκύ μας βασιλιά Ιησού! Είναι εξαιρετικά ωραίο να θέλεις να γίνεις και συ ένας αετός σαν κι αυτούς και να πετάς στις ψηλές βουνοκορφές της αγιότητας! Πρέπει όμως να ξέρεις ποια είναι τα δυο φτερά με τα οποία οι αετοί αυτοί πετούσαν. Το ένα φτερό ήταν η απόλυτη αγάπη, υπακοή και εμπιστοσύνη που είχαν στον Θεό Πατέρα τους. Το άλλο φτερό ήταν οι θεάρεστες πνευματικές και υλικές ασκήσεις που έκαναν για να υποτάξουν την ύλη στο πνεύμα και τις σαρκικές απαιτήσεις του σώματος στη δύναμη της ψυχής, για να μπορέσουν να μπουν αγνοί και καθαροί στην αγκαλιά του Θεού.

Η αγάπη που είχαν οι άγιοι στην καρδιά τους για τον Θεό μας ήταν τόσο μεγάλη, που πολλές φορές τους οδηγούσε να κάνουν μεγάλες υπερβολές στις ασκήσεις, που εμείς δύσκολα μπορούμε να μιμηθούμε! Όμως, θα ήθελα να σε διαβεβαιώσω πως δεν ήταν τόσο η άσκηση που τους αγίασε, όσο ο μεγάλος θεϊκός έρωτας που είχαν στην καρδιά τους για τον επουράνιο Θεό Πατέρα μας. Γι’ αυτό, αν και ο καθένας τους ακολούθησε διαφορετικό δρόμο για να φθάσει στη θεϊκή αγκαλιά Του, όλοι τους είχαν τον ίδιο θεϊκό έρωτα που έκαιγε σαν τη λάβα μέσα στο ηφαίστειο της καρδιάς τους.
Ο Θεός Πατέρας, παιδί μου, όπως και κάθε μάνα, δεν ζητά δύσκολες και μάλιστα επώδυνες ασκήσεις, για να του αποδείξουμε πως τον αγαπάμε. Εκείνο που ζητά από εμάς τα παιδιά του είναι να τον αγαπάμε σαν Πατέρα της ψυχής μας και να τον εμπιστευόμαστε σ’ αυτά που με πολύ μητρική αγάπη μας νουθετεί μέσα από το άγιο Ευαγγέλιο Του. Βέβαια, ενθουσιάζεται όταν βλέπει πως, πάνω στην προσπάθεια μας να του αποδείξουμε πόσο πολύ τον αγαπάμε, αγωνιζόμαστε με κάποιες ασκήσεις να κόψουμε τα πάθη και τα ελαττώματα μας. Ποια μάνα εξάλλου δεν θα ενθουσιαζόταν όταν θα έβλεπε το μικρό της παιδί να κάνει διάφορες προσπάθειες να γίνει καλύτερο για να την κάνει ευτυχισμένη;
Όλες οι ασκήσεις που κάνουμε για να καθαριστεί από τα πάθη η ψυχή μας, είναι πάρα πολύ ωφέλιμες. Περισσότερο όμως ωφέλιμες είναι εκείνες που μας βοηθούν να κόψουμε αφ’ ενός το δικό μας εγωιστικό θέλημα και αφ’ ετέρου μεγαλώνουν μέσα μας το αίσθημα της ευσπλαχνίας απέναντι στους συνανθρώπους μας, που δίνει πολλή χαρά στο Θεό μας.
Τι πιστεύεις ότι θα ήταν προτιμότερο να κάνεις; Να υποβάλλεις τον εαυτό σου σε μεγάλους κόπους, στερήσεις και άλλες εξουθενωτικές ασκήσεις, στις οποίες υπάρχει φόβος να οδηγηθείς στην έπαρση και τον εγωισμό αν δεν έχεις έναν έμπειρο πνευματικό οδηγό να σε καθοδηγεί ή να είσαι πράος και ευσπλαχνικός σ’ εκείνους που σε προσβάλουν και σε αδικούν και να μην ανταποδίδεις κακό στο κακό που σου κάνουν;
Χωρίς να υποτιμήσουμε την μεγάλη σημασία και προσφορά των σωματικών ασκήσεων στον αγιασμό της ψυχής μας, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε πόσο ανώτερες είναι οι πνευματικές ασκήσεις με τις οποίες και οι σωματικές αποκτούν ιδιαίτερη αξία.
Πίστεψε με, παιδί μου, δεν υπάρχει πιο μεγάλη άσκηση από το να προσεύχεσαι και να συγχωράς αυτούς που σε εχθρεύονται και να αγαπάς αυτούς που σε μισούν. Εμπειρικά θα μάθεις ότι πιο εύκολα μπορεί κανείς να κάνει νηστείες και μεγάλες ασκήσεις, από το να μάθει να ελέγχει το στόμα του, ώστε να βγάζει το μέλι των καλών λόγων αντί τα δηλητήρια της κακίας και της κατάκρισης.
Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν βοηθούν οι διάφορες σωματικές ασκήσεις. Απεναντίας, θα έλεγα ότι ωφελούν υπερβολικά την ψυχή και την βοηθούν να πετύχει πιο γρήγορα την κάθαρση της από τα διάφορα πάθη. Με τις σωματικές ασκήσεις ελέγχονται οι απαιτήσεις του σώματος, που πολλές φορές είναι παράλογες και ενεργούν αντίθετα στο θέλημα του Θεού. Όταν το σώμα μας αναζητά πονηρές σαρκικές απολαύσεις και ηδονές, τότε είναι αναγκαία η προσφυγή σε πιο αυστηρές νηστείες, αγρυπνίες και προσευχές, για να μπορέσουμε να κατευνάσουμε τις παράλογες επιθυμίες του.
Και οι άγιοι μας, για να πετύχουν την κάθαρση της ψυχής τους από τα πάθη που τους ταλαιπωρούσαν, αυτές τις ασκήσεις έκαναν. Για να υποτάξουν το ανυπότακτο σώμα τους, που τους ζητούσε διάφορες σαρκικές απολαύσεις και ηδονές, κατέφευγαν σε πιο αυστηρές νηστείες, αγρυπνίες και προσευχές. Έτσι, υποτάσσοντας το σώμα στο πνεύμα, πετύχαιναν τον αγιασμό της ψυχής τους.
Η ακοίμητη φλόγα  του θεϊκού έρωτα που έκαιγε στην καρδιά τους για τον βασιλιά Θεό τους και η διαρκής μετάνοια για τα λάθη τους σαν κορυφαία πνευματική άσκηση, μαζί με τις υπόλοιπες σωματικές ασκήσεις, ήταν, όπως είπαμε, τα δυο δυνατά φτερά που τους έκαναν να πετούν σαν αετοί στις ψηλές βουνοκορφές της αγιότητας.
Η μεγάλη αγάπη που είχαν στον Θεό εκδηλωνόταν με την απόλυτη εγκατάλειψη της ψυχής τους στα χέρια Του, αυτό που αποκαλούμε εμείς σήμερα «πνευματική νηπιότητα», να αφήνεσαι, δηλαδή, σαν νήπιο στα χέρια του Θεού όπως ένα μωρό στα χέρια της μαμάς του.
Ο θεϊκός έρωτας που είχαν οι άγιοι μας στο Θεό ήταν αυτός που τους έκανε ένα μ’ Εκείνον και η διαρκής μετάνοια για τα λάθη τους ήταν αυτή που τους κρατούσε πάντα κάτω από τη χάρη Του, αφού έτρεφε με ταπείνωση την ψυχή τους.
Οι ασκήσεις που έκαναν τους βοηθούσαν αφ’ ενός μεν να συντηρούν την αγάπη τους στο Θεό και αφ’ ετέρου να καταπολεμούν τα πάθη της ψυχής και του σώματος τους. Έτσι, δεν θεωρούσαν την άσκηση σαν αποκλειστικό σκοπό της χριστιανικής ζωής τους αλλά σαν ένα τρόπο καθαρμού της ψυχής, για να μπορέσουν να ενωθούν με τον πολυαγαπημένο Σωτήρα τους Ιησού.
Σήμερα, δυστυχώς, για τον περισσότερο κόσμο, το μέσο για την αγιότητα δεν είναι ο θεϊκός έρωτας αλλά μόνο η άσκηση. Κατάφερε ο σατανάς να περάσει στη συνείδηση πολλών Χριστιανών ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την αγιότητα είναι η άσκηση, ενώ, αυτό που στην πραγματικότητα έχει αξία είναι ο θεϊκός έρωτας, η ταπείνωση και η μετάνοια
Η άσκηση είναι το μέσο που βοηθάει τον πιστό να απονεκρώνει τα πάθη του και να κόβει το αμαρτωλό θέλημα του. Όμως, ακόμα και αν κάποιος αγαπήσει την άσκηση αλλά δεν αγαπήσει την μετάνοια, δεν θα πετύχει τίποτα, αφού η πραγματική ταπείνωση της ψυχής έρχεται μέσα από την καθημερινή μετάνοια.
Αγαπημένο μου παιδί, ο Ουράνιος μας Πατέρας ζητά από σένα να αγωνιστείς πάνω στις απαραίτητες βασικές σωματικές και πνευματικές ασκήσεις. Να αγωνιστείς με νηστεία και προσευχή για την εγκράτεια του σώματος σου, που ζητά να σε ρίξει σε διάφορα σαρκικά λάθη. Να τιθασεύεις τη γλώσσα σου για να χαρίζει το στόμα σου την γλυκύτητα της αγάπης. Να έχεις το μυαλό σου καθαρό από κακές σκέψεις, όταν ο δαίμονας των πονηρών λογισμών θα προσπαθεί να κερδίσει το κάστρο του νου σου. Να κρατάς την καρδιά σου καθαρή, γεμάτη αγάπη και ευσπλαχνία για τους άλλους, όταν ο σατανάς θα θέλει να την πληγώσει με τα λάθη του μίσους, της ζήλειας, του φθόνου και της κακίας.
Οι ασκήσεις αυτές, αγαπημένο μου παιδί, θα κάνουν τον πολυαγαπημένο μας Θεό Πατέρα να σε πλημμυρίσει με πολλές ουράνιες ευλογίες που θα σε βοηθήσουν να μπεις με ευκολία στην αγκαλιά του γλυκύ μας Θεού.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ