Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ (Αρχιμανδρίτου Ελπιδίου Βαγιανάκη)


Ι Σ Τ Ο Ρ Ι Ε Σ  Μ Ε Τ Α Ν Ο Ι Α Σ 
(Αρχιμανδρίτου Ελπιδίου Βαγιανάκη)


ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Ποιός σήμερα μπορεί να πει με σιγουριά ότι δεν είναι αμαρτωλός; Και ποιός μπορεί να βεβαιώσει ότι ποτέ δεν θα αμαρτήσει;
Κανείς συνετός άνθρωπος δεν μπορεί να αρνηθεί αυτό που λέει η Αγία Γραφή:
«πάντες γρ μαρτον κα στερονται τς δόξης το Θεο»
(Προς Ρωμαίους, γ΄, 23)
Άλλος λίγο, άλλος πολύ, αμαρτάνουμε σε καθημερινή βάση, πικραίνουμε το Θεό Πατέρα μας και βάζουμε τη ψυχή μας σε μεγάλη θλίψη και ταραχή με την αμαρτία.
Γιατί, εκτός του ότι η αμαρτία μετά θάνατον οδηγεί την ψυχή μας στην αιώνια κόλαση, ακόμη κι εδώ στη γη την ταλαιπωρεί, στερώντας την από τη χάρη του Θεού. Κι όταν λείπει η χάρις του Θεού, που χαρίζει στην ψυχή αληθινή χαρά και ειρήνη, τότε η ψυχή περιδιαβαίνει τους δρόμους του άγχους, του στρες, της σύγχυσης, της απελπισίας, με λίγα λόγια ζει μια πρόγευση της κόλασης.
Η μετάνοια σαν ένα από τα μέγιστα δώρα του Θεού, είναι η μεγαλειώδη έκφραση της άπειρης ευσπλαχνίας Του στους ανθρώπους και το αντίδοτο του ψυχικού πόνου από την αμαρτία.
Έχει τόση δύναμη η μετάνοια, που μπορεί να βγάλει τον αμαρτωλό άνθρωπο από την πιο βαθιά κόλαση και να τον οδηγήσει στο πιο ψηλό επίπεδο σωτηρίας, την αγιότητα.
Το βιβλιαράκι αυτό περιέχει πανέμορφες διδακτικές ιστορίες, παρμένες από ένα πατερικό βιβλίο, <<ΤΟ ΓΕΡΟΝΤΙΚΟΝ>>.  
Οι ιστορίες αυτές, γεμάτες από την σοφία των αγίων μας ασκητών, θα σε βοηθήσουν πολύ στο               
- να αντισταθείς στην απελπισία που σε οδήγησε η αμαρτία και  
- να βρεις τη χαρά και την ευτυχία που χαρίζει η πρωτοκόρη της ευσπλαχνίας και της άπειρης αγάπης του Θεού, η βασίλισσα των αρετών, η ΜΕΤΑΝΟΙΑ.

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

ΟΔΗΓΟΣ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ (Αρχιμανδρίτου Ελπιδίου Βαγιανάκη)

ΟΔΗΓΟΣ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ
(Αρχιμανδρίτου Ελπιδίου Βαγιανάκη) 


ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ

Κάθε άνθρωπος αδελφέ μου, αποτελείται από δυο συστατικά:
- από το φθαρτό και υλικό σώμα  και
- από την άυλη, άφθαρτη και πνευματική ψυχή.
Έτσι δημιούργησε ο Θεός τον άνθρωπο.
Όπως όμως το σώμα θέλει τις περιποιήσεις του, το πλύσιμο, το ντύσιμο, την τροφή, έτσι και η αθάνατη ψυχή θέλει τις δικές της φροντίδες:
- ΤΟ ΠΛΥΣΙΜΟ ΤΗΣ, δηλαδή την εξομολόγηση, για να καθαριστεί από τις διάφορες ακαθαρσίες των αμαρτιών της.
- ΤΟ ΝΤΥΣΙΜΟ ΤΗΣ, για να μην είναι γυμνή και παγωμένη, δηλαδή όλα εκείνα τα έργα αγάπης, που ο Χριστός μας παραγγέλλει να κάνουμε στο Ευαγγέλιο και
- ΤΗΝ ΤΡΟΦΗ ΤΗΣ, δηλαδή την Θεία Κοινωνία, το πανάγιο Σώμα και Αίμα του σταυρωθέντος γλυκύτατου Υιού του Θεού και Σωτήρα μας Ιησού Χριστού.
Αν όμως με τόση φροντίδα επιμελούμαστε το υλικό τούτο σώμα, άραγε με πόση μεγαλύτερη προσοχή θα πρέπει να φροντίζουμε και να περιποιούμαστε την αθάνατη ψυχή μας, που είναι όπως λέει ο αγαπημένος διδάσκαλος Ιησούς Χριστός, ανωτέρα του σώματος;
«Τί δώσει ἄνθρωπος ἀντάλλαγμα τῆς ψυχῆς αὐτοῦ;» (Μάρκ. η΄, 37-38)
Σ΄ αυτό το μικρό βιβλιαράκι, γραμμένο με πολλή αγάπη για σένα, θα διαβάσεις μερικούς απλούς στοχασμούς, γι’ αυτό το μεγάλο Μυστήριο της Μετανοίας και της Εξομολογήσεως, αφού ο Χριστός μας γι’ αυτό ήρθε στη γη, για να φέρει την μετάνοια στους ανθρώπους, γιατί χωρίς αυτήν δεν μπορεί κανείς να αγαπήσει τον Χριστό πραγματικά και οπωσδήποτε να σωθεί.

5. Η σπουδαία αποστολή, να είσαι ένας μικρός Ιεραπόστολος

Η σπουδαία αποστολή, να είσαι ένας μικρός Ιεραπόστολος


5η Επιστολή

Αγαπημένο μου παιδί
Ο Θεός ενθουσιάζεται με την επιθυμία μας να γίνουμε μικροί ιεραπόστολοι της αγάπης Του σ’ εκείνα τα αδέλφια μας που δεν τον γνωρίζουν. Είναι γεγονός πως υπάρχουν ακόμα πολλοί άνθρωποι στον κόσμο που αγνοούν το Ευαγγελικό μήνυμα της αγάπης, όπως μας το δίδαξε ο μονογενής Υιός του Θεού, ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός μέσα από το άγιο Ευαγγέλιο Του. Οι άνθρωποι αυτοί ζουν ακόμα κάτω από την τυραννική δυναστεία της άγνοιας στον ένα αληθινό Θεό, που κάνει την ψυχή τους να υποφέρει από την έλλειψη της στοργικής παρουσίας Του. 
Δες τι νιώθει και πως ζει ένα πληγωμένο από την ορφάνια παιδί για να καταλάβεις πως αισθάνεται μια ψυχή που στερείται της παρουσίας ενός στοργικού γλυκού Θεού Πατέρα! Η πληγή της ψυχής είναι ακόμα μεγαλύτερη όταν πρόκειται για ανθρώπους που βρίσκονται παγιδευμένοι μέσα στο σκοτάδι της ειδωλολατρίας και της σατανικής πλεκτάνης της μαγείας.

4. Νους, η πύλη της καρδιάς

Νους, η πύλη της καρδιάς


4η Επιστολή
   
Αγαπημένο μου παιδί
Από τη στιγμή που παίρνουμε την απόφαση να ζούμε με την απλότητα ενός παιδιού και να αφήνουμε τα πάντα με απόλυτη εμπιστοσύνη στα χέρια του Θεού Πατέρα μας, πλήθος αγγέλων αναλαμβάνουν να μας προστατεύουν. Η χαρά και η γαλήνη κυριαρχούν στην καρδιά μας και η ψυχή μας απολαμβάνει την ειρήνη του Θεού.
Αυτό, βέβαια, ενοχλεί πολύ τον σατανά και προσπαθεί με χίλιους δυο τρόπους να ανατρέψει την χαρά αυτή που έχει μια χριστιανική ψυχή. Τα μέσα που χρησιμοποιεί είναι κυρίως οι πράξεις της αμαρτίας πάνω στις πέντε αισθήσεις του ανθρώπου. Με αυτές προσπαθεί να κηλιδώσει πρώτα το σώμα και στη συνέχεια την ψυχή για να την απομακρύνει από τον Θεό της. Και εδώ, όμως, αντιμετωπίζει ο σατανάς μεγάλο πρόβλημα. Επειδή όλες αυτές οι πράξεις είναι ορατές και ως εκ τούτου αντιληπτές, ένας θεοσεβής άνθρωπος μετανιώνει πιο εύκολα και πιο γρήγορα. Έτσι με τη φωτιά της μετάνοιας του καίει τα πονηρά δίχτυα που του έχει στήσει ο σατανάς και δεν τον αφήνει εύκολα να κυριεύσει την ψυχή του.

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Η ΚΑΤΗΧΗΣΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ (ολοκληρωμένη σειρά βιβλίων)

 


Διαβάστε παρακάτω την όμορφη Κατηχητική Σειρά για μικρά παιδιά,  υπό του Αρχιμ. Ελπιδίου Βαγιανάκη, πατώντας πάνω στον σχετικό τίτλο του κάθε βιβλίου: 

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

14. Το μπουκέτο του Χριστού

14. Το μπουκέτο του Χριστού







Τα λουλούδια των αρετών

Από μακριά ακούγονταν οι χαρούμενες φωνές της Αγγελικής που ερχόταν από το σχολείο. Η Σοφία είδε από το παράθυρο της κουζίνας την μικρή της κόρη και ένα κύμα χαράς πλημμύρισε την καρδιά της. Την συγκινούσε πάντα ο καλόκαρδος χαραχτήρας της και η μεγάλη αγάπη που είχε στον Θεό. Ήταν ένα αξιαγάπητο παιδί, που όλοι ήθελαν να την κάνουν παρέα για τη χαρά που σκορπούσε γύρω της.

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Ο ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ: ΤΟ ΟΥΡΑΝΙΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ!


Ο ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ: 
ΤΟ ΟΥΡΑΝΙΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ!

Η μεγαλύτερη πίστη μέσα στη ψυχή του ανθρώπου είναι να ξέρει, ότι δεν είναι αυτή η γη ο μόνιμος του προορισμός, αλλά το Ουράνιο Βασίλειο. 
Σ’ αυτήν τη γη ήλθαμε, να το πω με απλότητα, για να δώσουμε εξετάσεις. Μας δίνει ο Θεός την δυνατότητα να επιλέξουμε ανάμεσα στο καλό και στο κακό. 
Και μας υποσχέθηκε πως, εάν είμαστε άνθρωποι της αγάπης, αν είμαστε άνθρωποι της καλοσύνης, αν φροντίζουμε ο ένας να δίνει χαρά στον άλλο, εάν θέλουμε η καρδιά μας να είναι ένα περιβόλι ευτυχίας, που να ευωδιάζει σαν άνθος και να σκορπάμε αυτή την ευωδία στον συνάνθρωπο μας, τότε Εκείνος θα μας πάρει στο ουράνιο Του Βασίλειο.  

ΕΚΤΥΠΩΣΗ