Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

11. Μυροδοχεία της αγάπης

11. Μυροδοχεία της αγάπης

Ο Δημήτρης μαζί με τους φίλους του, όλοι φοιτητές στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου, ανεβαίνουν το βουνό, για να δουν και να συζητήσουν με το σοφό γέροντα, που ζει εκεί ασκητικά στο μοναστήρι των Αρχαγγέλων.
Άκουσαν από τον Δημήτρη  τόσα πολλά για την αγιότητα και τη σοφία του, που θέλησαν, από περιέργεια πιο πολύ, να δουν από κοντά αν όλα όσα άκουσαν από τον φίλο τους αληθεύουν.
Είναι ενθουσιασμένοι από την ομορφιά του βουνού. Το τοπίο είναι επιβλητικό, με το γάργαρο νερό από το ρυάκι να κυλά ακούραστα μέσα στο καταπράσινο δάσος και  τα πουλάκια να κελαηδούν ασταμάτητα το τραγούδι της χαράς.
Ο ενθουσιασμός όμως των φίλων του Δημήτρη θα μεγαλώσει, όταν αντικρίσουν το γέροντα ασκητή να τους καλωσορίζει μ’ εκείνη τη γλυκιά ζεστασιά της πατρικής του αγάπης. Αν και τον έβλεπαν πρώτη φορά, δεν άργησαν να νιώσουν πολύ άνετα και πολύ όμορφα μαζί του.
Είναι αλήθεια, πως μερικοί άνθρωποι του Θεού είναι τόσο καλοί και γλυκείς, που όταν είσαι κοντά τους σε κάνουν να νιώθεις δίπλα σου την παρουσία του ίδιου του Θεού. Με τα συνετά λόγια τους, σου δίνουν ελπίδα και χαρά και με την ειλικρινή γεμάτο αγάπη πατρική συμπεριφορά τους, σε βοηθούν να θέλεις και συ ν’ αγαπήσεις τον γλυκύ Θεό, που ζει μέσα τους.  Είναι οι άνθρωποι αυτοί στη γη μια πραγματική εικόνα του Θεού. Με τη γαλήνη που έχουν στην καρδιά τους σε γαληνεύουν και με την ηρεμία που σου μιλούν, διώχνουν κάθε ταραχή που βασανίζει την ψυχή σου. 
Όλα αυτά έγιναν τόσο αισθητά σε όλη την παρέα των νεαρών παιδιών που ένας απ’ αυτούς ρώτησε:
-Άγιε πατέρα, νιώθουμε κοντά σας  όλοι τόσο όμορφα που, αν δεν ήταν αυτό αδιακρισία, θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε, που βρίσκετε αυτή την δύναμη να μεταφέρετε  μέσα μας τη δικιά σας γαλήνη;
-Η δύναμη αυτή για την οποία μιλάς δεν είναι δική μου, αλλά Εκείνου που εγώ αγαπώ και λατρεύω. Είναι η δύναμη του θεϊκού  μητρικού έρωτα, που έχει ο ίδιος ο Θεός  για τον κάθε άνθρωπο. Όταν εμείς αγαπήσουμε με όλη την δύναμη της καρδιάς μας τον Θεό, τότε Εκείνος μας πλημμυρίζει με αυτή τη δύναμη της αγάπης.  Γινόμαστε, χωρίς να το καταλαβαίνουμε, μυροδοχεία της αγάπης του Θεού, που μεταφέρουν σε όλους τους ανθρώπους το άρωμα της θείας ευσπλαχνίας. Και λέω σε όλους τους ανθρώπους, γιατί το υπέροχο αυτό άρωμα δεν το μυρίζουν μόνο οι καλοί, αλλά και οι κακοί άνθρωποι. Το άρωμα αυτό έχει τη δύναμη να κάνει ακόμα και τους πιο δύστροπους ανθρώπους να θέλουν να αλλάξουν ζωή και να γίνουν καλύτεροι.
-Ενώ είναι τόσο ωραίο αυτό που λέτε, και θα ήθελα πολύ να γίνω και εγώ ένα τέτοιο μυροδοχείο αγάπης, μου φαίνεται πολύ δύσκολο να το κατορθώσω.
-Τίποτα, παιδί μου, δεν είναι δύσκολο για κάποιον που θέλει. Εξάλλου, ποτέ ο Κύριος μας δεν θα μας ζητούσε κάτι, αν αυτό δεν ήταν εύκολο να το πετύχουν όλοι οι άνθρωποι. Απλά, για να το καταφέρουμε, πρέπει να γίνουμε σαν τα μικρά παιδιά, που με παιδική απλότητα και εμπιστοσύνη στον ουράνιο μας Πατέρα, θα ακολουθήσουμε τον δρόμο που Εκείνος θα μας υποδείξει για να το πετύχουμε. 
-Γιατί σαν μεγάλοι δεν μπορούμε να το πετύχουμε και πρέπει να γίνουμε σαν τα μικρά παιδιά;
-Οι μεγάλοι, γιε μου, νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα, γι’ αυτό και δεν δέχονται εύκολα κάτι που μπορεί να τους υποδείξει κάποιος άλλος, ακόμα και ο ίδιος ο Θεός. Πόσοι άνθρωποι πιστεύουν στα λόγια του Θεού και θέλουν να ζουν σύμφωνα με τις πατρικές Του συμβουλές; Ενώ τα παιδιά, κυρίως τα μικρά παιδιά, που αγαπούν και εμπιστεύονται απόλυτα τη μαμά και τον μπαμπά τους, κάνουν πάντα αυτό  που λένε οι γονείς τους. Ένας γονιός εύκολα κλείνει στην αγκαλιά του το μικρό του παιδί, για να το γεμίσει με τα χάδια και τα φιλιά του. Όμως αυτό γίνεται δύσκολα, και πολλές φορές και καθόλου, όταν το παιδί μεγαλώσει. Γι’ αυτό μας ζητά ο Θεός, να μείνουμε μικρά παιδιά στο νου και στην καρδιά, για να μπορεί να μας κρατά στη θεϊκή Του αγκαλιά, όπως κρατά μια μάνα το μωρό της και το γεμίζει με τα μητρικά της χάδια. Είναι η στιγμή που μάνα και μωρό γίνονται ένα κάτω από τη δύναμη της απόλυτης αγάπης. Είναι η στιγμή που το παιδί ζει την απόλυτη ευτυχία μέσα στο βασίλειο της μητρικής στοργής και τρυφερότητας. Είναι, όμως, και η στιγμή που η μάνα ζει την ανεπανάληπτη, μοναδική ευτυχία του μητρικού έρωτα που έχει στο σπλάχνο της. Όταν ο Θεός μας ζητά να γίνουμε σαν τα μικρά παιδιά, το κάνει για να μας κλείσει βαθιά μέσα στη θεϊκή Του καρδιά και να μας μεταμορφώσει με τη χάρη του αγίου Πνεύματος σε μυροδοχεία αγάπης. Όποιος μπει μέσα στη θεϊκή Του καρδιά και γευτεί την άπειρη μητρική και πατρική Του αγάπη, γίνεται ο ίδιος ό,τι είναι και ο ουράνιος του Πατέρας. Ένα μυροδοχείο αγάπης και ευσπλαχνίας! Το άγιο Πνεύμα μεταμορφώνει αυτόν τον άνθρωπο σε έναν επίγειο άγγελο, που ζει με αγάπη και σκορπά παντού χαρά και γαλήνη.
-Εμείς οι μεγάλοι πως μπορούμε να γίνουμε σαν τα μικρά παιδιά;
-Όταν αποφασίσετε να κάνετε αυτό που κάνουν και τα μικρά παιδιά. Να εμπιστευθείτε τον ουράνιο σας Πατέρα, όπως ένα μωρό τη μαμά του και με απόλυτη υπακοή να κάνετε αυτά που η μητρική Του αγάπη σας συμβουλεύει μέσα από το άγιο Ευαγγέλιο Του. Αυτό λέγετε «πνευματική νηπιότητα» και είναι ο πιο τέλειος δρόμος για να μπει κανείς εύκολα στο βασίλειο του Θεού. Είναι ο δρόμος που ακολούθησαν αναρίθμητα πλήθη αγίων και έγιναν απ’ αυτή ακόμα τη ζωή τα μυροδοχεία της θεϊκής αγάπης του Θεού μας.
-Τι πρέπει να κάνουμε εμείς σαν αρχή, για να ξεκινήσουμε;
-Να αρχίσετε από σήμερα να ζητάτε από τον ουράνιο Πατέρα μας, να πλημμυρίσει την ψυχή σας με τη χάρη του αγίου Πνεύματος και τον θεϊκό Του έρωτα. Χωρίς αυτά τα δύο δεν μπορείτε να πετύχετε απολύτως τίποτα. Με το άγιο Του Πνεύμα, όταν εσείς θα αποφασίσετε να εξομολογηθείτε με ειλικρίνεια και χωρίς ντροπή όλα τα αμαρτήματα σας, θα καθαρίσει πρώτα την ψυχή σας από κάθε ακαθαρσία. Μετά θα αρχίσει να σας ντύνει με τα αστραφτερά ρούχα των αρετών και τέλος θα σας αλείψει με το υπέροχο άρωμα της μητρικής Του αγάπης, για να μπορείτε και εσείς να την μεταδίδετε παντού. Όταν το άγιο Πνεύμα πλημμυρίσει την ψυχή σας, καθετί που δεν είναι αγάπη, δεν θα μπορεί να μείνει στην καρδιά σας. Κάθε μορφή εγωισμού, κακίας, φθόνου, ζήλιας, κατάκρισης, συκοφαντίας και ασπλαχνίας θα εξαφανιστεί. Όλοι θα βλέπουν σε σας μόνο αγάπη, ειλικρίνεια, ανεξικακία, ευσπλαχνία και ευγένεια. Μια ευγένεια αρχοντική, βασιλική, σαν βασιλόπουλα που θα είστε του μεγάλου βασιλιά Θεού μας.
-Όλα αυτά θα τα πετύχουμε με τον ερχομό του αγίου Πνεύματος, άγιε πατέρα;
-Ναι, παιδί μου. Μόνο με τη δύναμη του αγίου Πνεύματος μπορεί να γίνει ένας άνθρωπος μυροδοχείο της αγάπης του Θεού. Το άγιο Πνεύμα, όμως, το δίνει ο καλός Θεός μας μόνο σ’ εκείνους τους ανθρώπους που θα Τον αγαπήσουν με όλη τη δύναμη της ψυχής τους και θα τον εμπιστευθούν με απόλυτη υπακοή, όπως ένα μωρό τη μαμά του. Μόνο μέσα στον θεϊκό έρωτα που έχει μια ψυχή στον ουράνιο της Πατέρα, μπορεί το άγιο Πνεύμα να έρθει εύκολα και να τη γεμίσει με τα θεϊκά Του δώρα.
-Εμείς, πως μπορούμε να αποκτήσουμε τον θεϊκό έρωτα;
-Κυρίως με την προσευχή και τη θεία Κοινωνία. Με την προσευχή παρακαλάς το Θεό να σου τον χαρίσει και με τη θεία Κοινωνία γίνεσαι σιγά-σιγά ένα με τον ουράνιο σου Βασιλιά. Κάθε φορά που εμείς κοινωνούμε, βάζουμε μέσα στην καρδιά μας τον ευσπλαχνικό Ιησού, τον Υιό του Θεού. Εκείνος, όταν δει ότι η ψυχή μας είναι ταπεινή και δεν κρίνει τους άλλους ανθρώπους και τον αναζητά με πολύ αγάπη και λαχτάρα, τότε αρχίζει σιγά-σιγά να γεμίζει την καρδιά μας με τον θεϊκό Του έρωτα.
-Εμείς όλα αυτά, άγιε πατέρα, θα τα αντιλαμβανόμαστε όταν γίνονται;
-Και βέβαια, παιδί μου. Θα το καταλαβαίνεις από τη γαλήνη που θα έχεις και τις ωραίες πνευματικές αλλαγές, που θα γίνονται μέσα στη ψυχή σου. Για παράδειγμα, όταν η ψυχή σου θα αρχίσει να γεμίζει από τη χάρη του θεϊκού Του έρωτα, εσύ θα νιώθεις πολύ αγάπη για όλους τους ανθρώπους, ακόμα και για τους εχθρούς σου. Γίνεσαι, χωρίς εσύ αυτό να το καταλαβαίνεις, μια παγκόσμια μάνα, όπως είναι και ο γλυκύς μας Ιησούς, που θα αγαπάς όλο τον κόσμο και θα συμπονάς με μητρική αγάπη τον κάθε αμαρτωλό και πονεμένο άνθρωπο. Θα είσαι ένα μυροδοχείο αγάπης, που θα σκορπάς παντού το θεϊκό άρωμα της αγάπης, της καλοσύνης, της ευσπλαχνίας και της κατανόησης.
-Ευχηθείτε σε όλους μας, άγιε πατέρα, να ξεκινήσουμε και εμείς   από σήμερα τον πιο ωραίο αγώνα της ζωής μας! Να γίνουμε τα μυροδοχεία του Θεού, που θα σκορπάμε παντού τα μύρα της χαράς και της αγάπης.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ