Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

22. Το θαύμα των Χριστουγέννων

22. Το θαύμα των Χριστουγέννων

Οι καμπάνες σήμαναν για την πιο χαρούμενη γιορτή των Χριστιανών, τα Χριστούγεννα, και από τις καρδιές όλων, σαν άρωμα μυροβόλο, ξεχύθηκαν πλήθος ευχές για χρόνια πολλά και ευτυχισμένα, με ειρήνη και χαρά!
Τις ίδιες ευχές επανέλαβαν για ακόμα μια φορά, μετά την Χριστουγεννιάτικη θεία Λειτουργία, στον πνευματικό τους πατέρα μια ομάδα νεαρών παιδιών που τον επισκέφτηκαν στο μοναστήρι των Αρχαγγέλων, ψηλά στο βουνό, για να γιορτάσουν μαζί του τη γέννηση του Θεανθρώπου Ιησού.
 -Και σε σας να χαρίζει ο Θεός, αγαπημένα μου παιδιά, χρόνια πολλά και ευλογημένα. Σας εύχομαι, επίσης, να αγκαλιάσετε το γλυκύ Βρέφος της Βηθλεέμ όπως το αγκάλιασαν και οι ευλογημένοι εκείνοι τσοπάνηδες, που το επισκέφτηκαν την παγωμένη εκείνη νύχτα στη σπηλιά που γεννήθηκε.

-Πόσο θα θέλαμε, σεβαστέ μας πατέρα, να μας μιλήσετε για εκείνη τη νύχτα και για το θαύμα της γέννησης του Χριστού μας!
-Σωστά, παιδί μου, μίλησες για θαύμα, γιατί η γέννηση του αγαπημένου μας Ιησού είναι το μεγαλύτερο θαύμα που έγινε ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία. Θα μπορούσα μάλιστα να πω, πως δεν είναι απλά ένα θαύμα αλλά ένα τριπλό θαύμα, που έκανε ακόμα και τους αγγέλους του Θεού να θαυμάσουν για την άπειρη ευσπλαχνία του παντοκράτορα Δημιουργού μας.
-Γιατί είναι τριπλό θαύμα; Θα μπορούσατε να μας το εξηγήσετε;
-Το πρώτο θαύμα αφορά την απόφαση του Θεού Πατέρα να στείλει τον μονογενή Του Υιό στη γη και να γεννηθεί σαν άνθρωπος, όμοιος με μας, προκειμένου να μας ελευθερώσει από τα δεσμά της αμαρτίας με τα οποία μας είχε δέσει ο πονηρός σατανάς, για να μας επαναφέρει πίσω στην πατρική Του αγκαλιά και στον χαμένο Παράδεισο. Το δεύτερο θαύμα είναι ότι διάλεξε έναν άνθρωπο, μια απλή ταπεινή και ευλογημένη κοπέλα, για να γίνει Μάνα του Υιού Του και κατ’ επέκταση του ίδιου του Θεού. Το τρίτο και εξαίσιο θαύμα είναι ότι καταδέχεται να αφήσει τον μονογενή Του Υιό να γίνει σε κάθε άνθρωπο που το επιθυμεί και δικός του Γιος αγαπημένος, όπως έγινε με την αγία Παρθένο Μαριάμ και τον δίκαιο Ιωσήφ, τον θετό επίγειο πατέρα του Κυρίου μας. Με δέος έβλεπαν οι άγιοι άγγελοι τον συνδημιουργό του Θεού Πατέρα, τον γλυκύ μας Ιησού, να γίνεται άνθρωπος και σαν Βρέφος να αγκαλιάζεται από τους απλούς εκείνους τσοπάνηδες, που ήρθαν με εντολή του αγγέλου να τον δουν στη σπηλιά που γεννήθηκε. Αυτά τα τρία θαύματα κλείνουν μέσα τους το πιο υπέροχο μυστικό, που αποκαλύπτει και ερμηνεύει τι είναι για μας τους ανθρώπους ο επουράνιος Θεός Πατέρας μας, αλλά ταυτόχρονα και τι ζητά από μας να γίνουμε, για να μπορέσει να μας κλείσει στη θεϊκή Του καρδιά! Αυτό από μόνο του έχει την δύναμη να μας οδηγήσει στις πιο ψηλές βουνοκορφές της αγιότητας και δεν ζητά να κάνουμε υπερβολικούς αγώνες για την κατάκτηση των αρετών.
-Πού βρίσκεται το υπέροχο αυτό μυστικό, άγιε πατέρα;
-Βρίσκεται στη Μητρική Καρδιά του Θεού μας, παιδιά μου. Όλοι μιλάμε για τον Θεό μας, αποκαλώντας τον Πατέρα της ψυχής μας. Αγνοούμε, όμως, ότι αυτός ο Πατέρας είναι για μας και μια τρυφερή Μανούλα που μας λατρεύει με πολλή αγάπη και στοργή. Μια Μάνα που κάνει τα πάντα για να είμαστε ευτυχισμένοι μέσα στην θεϊκή αγκαλιά Της. Όσοι, λοιπόν, πιστέψουμε ότι ο γλυκύς μας Θεός είναι για μας η πιο γλυκιά Μάνα και αφήσουμε στα χέρια Του την ψυχή μας να την κατευθύνει με απόλυτη εμπιστοσύνη, τότε ανεβήκαμε το πρώτο από τα δύο πολύτιμα σκαλιά που θα μας οδηγήσουν με ασφάλεια στην αγκαλιά του Θεού.
-Το δεύτερο σκαλί ποιο είναι;
-Να αφήσουμε την καρδιά μας να γίνει σαν τη μητρική καρδιά του Θεού Πατέρα μας. Να γεμίσει αγάπη και ευσπλαχνία για όλους τους ανθρώπους, φίλους και εχθρούς. Έτσι θα καταφέρουμε να γίνουμε τέλειοι, όπως τέλειος είναι και ο ουράνιος Πατέρας μας.
-Μπορούμε εμείς οι άνθρωποι να μοιάσουμε με τον Θεό μας; Έχουμε αυτή την δυνατότητα;
-Αυτό, παιδιά μου, είναι εντολή του Κυρίου μας. Να γίνουμε, δηλαδή, τέλειοι στην αγάπη και την ευσπλαχνία, όπως τέλειος είναι και ο φιλάνθρωπος Κύριος μας. Όσον αφορά στην ερώτηση σας αν έχουμε αυτή την δυνατότητα, σας απαντώ, ναι. Έχουμε αυτή την δυνατότητα, γιατί είμαστε πλασμένοι κατ’ εικόνα Θεού. Το μόνο που πρέπει, όμως, εμείς να καταφέρουμε με τη ενάρετη ζωή μας είναι να πετύχουμε το καθ’ ομοίωση. Να μοιάσουμε, δηλαδή, στον Θεό μας.
-Αυτό, όμως, πάτερ, δεν είναι πολύ δύσκολο; Δεν απαιτεί πολλούς κόπους και ασκήσεις;
-Ποτέ ο Θεός μας δεν θα ζητούσε από όλους μας κάτι, αν αυτό ήταν πολύ δύσκολο και κατά συνέπεια ακατόρθωτο από το σύνολο των ανθρώπων. Γι’ αυτό και μας υπέδειξε τον πιο απλό και εύκολο τρόπο για να το πετύχουμε.
-Και ποιος είναι αυτός ο τρόπος;
-Να του ζητήσουμε να μας χαρίσει μια αγία μητρική καρδιά σαν τη δική Του, για να αγαπάμε όλους τους ανθρώπους με την ίδια αγάπη που αγαπά  και Εκείνος όλους μας.
-Γιατί, πάτερ, τονίζετε έντονα τη μητρική αγάπη; Ποια είναι η διαφορά από κάθε άλλη μορφή αγάπης;
-Η μητρική αγάπη είναι η μόνη που διαφέρει από όλες τις άλλες αγάπες σε δύναμη και θυσία. Παρακολουθείστε τον τρόπο με τον οποίο αγαπά μια μάνα το μωρό της και θα το καταλάβετε. Ρωτήστε, όμως, και τον εαυτό σας ποιο πρόσωπο εδώ στη γη αγαπάτε περισσότερο και σε ποιο νιώθετε ασφάλεια και σιγουριά. Δεν είναι για τον καθένα μας η γλυκιά του μανούλα; Ακόμα και αν όλοι κατηγορούν κάποιο παιδί, μόνο η μάνα του προσπαθεί να το δικαιολογήσει και να το προστατέψει από κάθε κατηγορία. Μόνο μια μάνα μπορεί να κάνει τις μεγαλύτερες θυσίες για να βοηθήσει το παιδί της, έστω κι αν αυτό είναι το χειρότερο του κόσμου. Μπορεί να δώσει ακόμη και την ίδια της τη ζωή προκειμένου να σώσει το ταλαίπωρο παιδί της. Στη μητρότητα κρύβεται το άφατο μεγαλείο της αγάπης του Θεού. Γι’ αυτό και η ανθρώπινη μητρική αγάπη είναι η πιο εμφανής έκφραση της μητρικής αγάπης του Θεού Πατέρα. Μέσα από την αγάπη της μάνας στο μωρό της, μας δίνει ο Θεός να καταλάβουμε πόσο πολύ μας αγαπά όλους σαν Μάνα της ψυχής μας. Γι’ αυτό και σαν Μάνα έστειλε τον Υιό Του στη γη να γίνει άνθρωπος και να υποφέρει, προκειμένου να μας σώσει όλους από την αμαρτία. Αλλά και η αγάπη που έδινε σε όλους ο γλυκύς μας Ιησούς ξεπερνούσε τα όρια της πατρικής αγάπης και έδειχνε την τελειότητα της θεϊκής μητρικής Του αγάπης. Όταν συγχωρούσε την πόρνη, όταν προσκαλούσε κοντά Του τον Ζακχαίο, όταν δεχόταν τους τελώνες, τη στιγμή που οι άλλοι και μόνο στη θέα τους ήθελαν να τους λιθοβολήσουν, όταν δεχόταν στον Παράδεισο τον ληστή με ένα «μνήσθητι μου Κύριε» και τόσα άλλα, ενεργούσε όχι σαν πατέρας αυστηρός με οδηγό την δικαιοσύνη Του, αλλά σαν Μάνα στοργική με οδηγό την ευσπλαχνία Του, που ήθελε να σώσει από τα δεσμά του σατανά όλους τους ανθρώπους. Το αποκορύφωμα της μεγάλης πατρικής και μητρικής Του αγάπης εκδηλώθηκε στα λόγια που είπε στον Πατέρα Του, για τους σταυρωτές Του: «Πατέρα μου συγχώρεσε τους, δεν ξέρουν τι κάνουν». Σαν Πατέρας που ήταν ο ίδιος, είπε: «Πατέρα μου συγχώρεσε τους». Δεν σταμάτησε όμως εκεί, γιατί σαν Μάνα, που επίσης ήταν, άρχισε να τους δικαιολογεί λέγοντας: «δεν ξέρουν Πατέρα μου τι κάνουν». Η μητρική Του καρδιά δεν αρκέστηκε απλά στο να τους συγχωρέσει, αλλά προχώρησε περισσότερο και άρχισε να τους δικαιολογεί. Ο Κύριος μας αυτήν την αγάπη θέλει να μιμηθούμε. Πώς, όμως, θα μπορέσουμε να πετύχουμε τέτοια αγάπη, ευσπλαχνία και ανεξικακία, ακόμα και στους εχθρούς μας, αν η καρδιά μας δεν μοιάσει με αυτήν του Κυρίου μας; Γι’ αυτό, παιδιά μου, ας ζητήσουμε από το Κύριο μας να μας χαρίσει αυτά τα Χριστούγεννα μια μητρική καρδιά σαν τη δική Του.
-Αμήν, σεβαστέ μας πατέρα, φώναξαν όλα μαζί τα παιδιά!
-Ικετεύω τον Κύριο μας, παιδιά μου, να μας χαρίσει το υπέρτατο αυτό δώρο, που είχε η παναγία Μητέρα Του και ο δίκαιος Ιωσήφ. Η επιλογή της Παρθένου Μαριάμ από τον Θεό, για να γεννηθεί ο Υιός Του, έγινε γιατί μόνο αυτή είχε μια καθαρή, αγνή και αθώα καρδιά, γεμάτη αγάπη και ευσπλαχνία προς όλους, που πλησίαζε σε γλυκύτητα και ευσπλαχνία την μητρική καρδιά του Θεού. Γι’ αυτό και αξιώθηκε να γίνει Μάνα Θεού. Με τη γέννηση του θείου Βρέφους η αγνή αυτή καρδιά γινόταν με τη χάρη του αγίου Πνεύματος όλο και πιο μητρική, σε σημείο να αναδειχτεί η Παναγία μας σε μια παγκόσμια Μάνα, που με δύναμη και παρρησία μεσιτεύει για όλο τον κόσμο στον Υιό και Θεό της. Για μας που αγωνιζόμαστε στη γη, αλλά και για όλες τις ψυχές που βασανίζονται στον Άδη. Αν λοιπόν και εμείς κρατήσουμε την καρδιά μας καθαρή και γεμάτη αγάπη προς όλους και ζητήσουμε με αγωνία από το Θεό να μας χαρίσει τη δική Του θεϊκή μητρική καρδιά, τότε η χάρις του αγίου Πνεύματος θα μας επισκιάσει, όπως έκανε και στην παναγία Μητέρα μας και το θαύμα των Χριστουγέννων θα επιτελεστεί και στις δικές μας καρδιές. Τότε θα μπορέσουμε να αγαπήσουμε το θείο Βρέφος σαν δικό μας Μωρό και θα νιώσουμε την αγάπη που έχει για όλο τον κόσμο και την αγωνία Του για τη σωτηρία όλων των ψυχών. Τότε θα δείχνουμε αγάπη προς όλους τους συνανθρώπους μας και θα μπορούμε με αγωνία να προσευχόμαστε ακόμα και για τις ψυχές που βασανίζονται στον Άδη, όπως κάνει και η παναγία Μητέρα μας. Το θαύμα των Χριστουγέννων θα ξεκινήσει στις ψυχές μας από την στιγμή που θα παρακαλούμε τον Κύριο μας να μας χαρίσει μια μητρική καρδιά σαν τη δική Του!

ΕΚΤΥΠΩΣΗ