Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

5. Μια ουράνια μελωδία

5. Μια ουράνια μελωδία

Δυο μέρες πριν την Πεντηκοστή, ένα νεαρό παλικάρι με τη γυναίκα του πήγαν στον πνευματικό τους για να εξομολογηθούν τα λάθη τους. Ήθελαν να καθαρίσουν την ψυχή τους από κάθε αμαρτία και να προετοιμαστούν πνευματικά για τη μεγάλη μέρα του αγίου Πνεύματος.
Ο ευλαβής εξομολόγος άκουσε τις αμαρτίες τους, τους διάβασε την συγχωρητική ευχή και τους ευλόγησε. Μετά τους πήρε να καθίσουν κάτω από τη μεγάλη βελανιδιά με τον πλούσιο ίσκιο της. Δίπλα τους έτρεχε το γάργαρο νερό από την πηγή του μοναστηριού, που το μουρμουρητό του, μαζί με το θρόισμα των δένδρων, έφτιαχναν μια δική τους γλυκιά μελωδία.
 Εκεί βρήκε την ευκαιρία, σαν στοργικός πνευματικός πατέρας που ήταν, να τους διδάξει μια υπέροχη ουράνια μελωδία. Να τους αποκαλύψει τους πιο ωραίους θησαυρούς του αγίου Πνεύματος, με τους οποίους θα μπορούσαν να γίνουν πνευματικά πλούσιοι και να βαδίζουν στη ζωή τους, τα πιο ωραία μονοπάτια της χαράς και της ευτυχίας.
-Παιδιά μου, σας καμαρώνω και τους δυο γιατί, αν και είσαστε μικροί στην ηλικία, θέλετε να μάθετε πως να ζήσετε σ’ αυτή τη γη σαν επίγειοι άγγελοι του Θεού μας. 
-Και εγώ και η γυναίκα μου, άγιε πατέρα μας, πριν ακόμα παντρευτούμε, είχαμε αποφασίσει από κοινού να ζήσουμε σύμφωνα με το θέλημα του Θεού Πατέρα μας. Η επιθυμία μας ήταν να ζήσουμε άγια και με τη βοήθεια του γλυκύτατου μας Ιησού, να βοηθήσουμε και τα παιδιά μας να ζήσουν σαν επίγειοι άγγελοι. Ποτέ δεν ξέχασα, αυτό που μας έλεγε ο κατηχητής στο κατηχητικό σχολείο που πηγαίναμε μικρά παιδιά.
-Τι σας έλεγε, που δεν μπόρεσες ποτέ να το ξεχάσεις;
-Μας έλεγε, ότι ο Χριστός ζητούσε από τους μαθητές του: «γίνετε τέλειοι όπως και ο ουράνιος σας Πατέρας είναι τέλειος»(Ματθ.Ε΄,48). Είπα τότε στον εαυτό μου πως, αφού μου το ζητά ο αγαπημένος μου Ιησούς θα αγωνιστώ να το πετύχω. Πως θα μπορούσα εξάλλου να τον παρακούσω σε μια τόσο πατρική παράκληση;
-Την επιθυμία σου αυτή την είπες και στη γυναίκα σου;
-Ναι, και μου έδωσε πολύ χαρά, όταν μου είπε, ότι και αυτή είχε την ίδια επιθυμία, να ζήσει όπως θέλει ο Χριστός και να αξιωθεί να μεγαλώσει άγια παιδιά.
-Τα λόγια σου, γιε μου, δίνουν πολύ χαρά στον ουράνιο μας Βασιλιά και μπορώ να σας διαβεβαιώσω και τους δύο, πως ο ουράνιος μας Πατέρας σας λατρεύει και σας καμαρώνει ενώπιον των αγίων αγγέλων Του. Θα θέλατε σήμερα να σας πω και εγώ λίγα λόγια από τις πνευματικές μου εμπειρίες, που θα σας βοηθούσαν να το πετύχετε αυτό ευκολότερα;
-Βεβαίως, άγιε πατέρα μας. Και εγώ και η γυναίκα μου θα σας ήμασταν ευγνώμονες γι’ αυτό.
-Για να το κατορθώσετε αυτό, παιδιά μου, πρέπει να αγωνιστείτε με τη βοήθεια του καλού Θεού μας να πετύχετε πέντε πράγματα, τα οποία είναι και τα βασικά κλειδιά για την επιτυχία. Τα πέντε αυτά κλειδιά ξεκλειδώνουν το καθένα πέντε πόρτες πνευματικής γνώσης και σοφίας, που χαρίζουν στον άνθρωπο πλούσια τη χάρη του αγίου Πνεύματος.
-Ανυπομονώ, άγιε πατέρα μας, να μάθω γι’ αυτά τα πέντε κλειδιά. Επιθυμώ τόσο εγώ όσο και η γυναίκα μου, να βρω το πιο εύκολο μονοπάτι, για να πάμε όσο μπορούμε πιο γρήγορα στην αγκαλιά του βασιλιά μας Ιησού. Ανυπομονούμε να γευτούμε και οι δυο μας την στοργική μητρική και πατρική Του αγάπη και λατρεία.
-Θα προσπαθήσω, παιδιά μου, να σας τα πω όσο μπορώ πιο απλά για να μπορέσετε να τα θυμάστε. Το πρώτο κλειδί, που είναι και το πιο βασικό είναι η Ενότητα. Με αυτό, ζητά ο πολυαγαπημένος μας Θεός, να είμαστε πάντα ενωμένοι μαζί Του με αγάπη, εμπιστοσύνη και υπακοή, όπως είναι ενωμένο με απόλυτη αγάπη ένα μωρό με τη μανούλα του. Η ενότητα αυτή δεν θα επιτρέπει στο σατανά να μπαίνει μέσα στο μυαλό μας για να το κατευθύνει και να το επηρεάζει. Έτσι, δεν θα μπορεί να πειράξει και την καρδιά μας, που είναι και ο βασικός του στόχος. Γιατί αν κατορθώσει να φθάσει στην καρδιά μας και να την κάνει θρόνο δικό του, τότε έχει κυριεύσει τελείως την ψυχή.
-Τι μπορεί να μας βοηθήσει, για να πετύχουμε ευκολότερα την ενότητα αυτή;
-Μόνο αν έχετε μεταξύ σας, σαν αντρόγυνο που είστε, αληθινή ενότητα.
-Για να έχουμε αληθινή ενότητα, πώς πρέπει να ζούμε;
-Να είναι ο ένας για τον άλλο μια πεντάκτινη αγάπη. Να είσαι συ, γιε μου, για τη γυναίκα σου, σύζυγος, που με λατρεία θα την αγαπάς, πατέρας, που με στοργή θα την φροντίζεις, μικρό αγόρι, που με εμπιστοσύνη θα ξεκουράζεσαι στην αγκαλιά της, φίλος, για να συζητάς μαζί της τα προβλήματα σου και αδελφός, που θα νιώθεις σιγουριά στην παρουσία της. Το ίδιο, βέβαια, ισχύει και για σένα, αγαπημένη μου κόρη. Να είσαι για τον άντρα σου εκτός από σύζυγος, που θα τον αγαπάς και μητρική κόρη, που σαν μάνα θα τον λατρεύεις σαν μωρό της καρδιάς σου. Να είσαι, όμως, και το μικρό του κοριτσάκι, που θα κλείνεται ναζιάρικα στη στοργική αγκαλιά του. Να είσαι γι’ αυτόν φίλη έμπιστη, που δεν θα χρειάζεται να λέει τα μυστικά σε άλλους φίλους και τέλος η μικρή του αδελφή, που θα προσεύχεται με λατρεία για τον μοναδικό της αδελφό. Αν αυτά τα ζήσετε με απλότητα, αγάπη και ταπείνωση τότε δεν θα έχετε μεταξύ σας μυστικά, αφού ο ένας θα ζει μέσα στον άλλο, όπως το νερό με το κρασί. Αυτή είναι η ευλογημένη ενότητα μέσα στο γάμο, που επιτρέπει στο Θεό να σας χαρίσει το δεύτερο κλειδί.
-Τα λόγια σας, άγιε πάτερ, είναι γλυκά και μας κάνουν να θέλουμε να πετάξουμε σαν τους αετούς στις ψηλές βουνοκορφές της αγιότητας!
-Αυτό που θα σας βοηθήσει να πετάτε σαν τους αετούς ψηλά είναι το δεύτερο κλειδί της γνώσης. Είναι το άγιο Πνεύμα. Χωρίς τη χάρη Του δεν μπορεί να πετύχει ο άνθρωπος τίποτε απολύτως. Μόνο με το άγιο Πνεύμα μπορούμε να κατανοήσουμε το θέλημα του Θεού και να το εφαρμόσουμε. Και μόνο με οδηγό το άγιο Πνεύμα μπορούμε να φθάσουμε βαθιά στην άπειρη από στοργή και ευσπλαχνία καρδιά του πολυαγαπημένου μας Θεού. Όταν το άγιο Πνεύμα πλημμυρίσει μια ψυχή με τη χάρη Του, τότε ο άνθρωπος μπορεί να νιώσει πόσο μητρικά άπειρα τον λατρεύει ο ουράνιος του Πατέρας, αλλά και αυτός να ερωτευθεί με άπειρη λατρεία και αγάπη τον ουράνιο του Βασιλιά. Γι’ αυτό, παιδιά μου, πρέπει πάντα να λέτε την εξής μικρή αλλά πολύ δυνατή προσευχή: «Ουράνιε μας Πατέρα, στο όνομα του ευσπλαχνικού βασιλιά μας Ιησού, πλημμύρισε την ταπεινή καρδιά μας με το άγιο Σου Πνεύμα και τον θεϊκό Σου έρωτα». Όταν ο Θεός σας δει, παιδιά μου, να ζείτε με αγάπη και ενότητα, τότε θα ακούσει την παιδική σας ικεσία και θα σας χαρίζει σταδιακά το άγιο Του Πνεύμα.
-Πως θα το καταλαβαίνουμε, πατέρα μας, ότι θα πλημμυρίζει σιγά-σιγά το άγιο Πνεύμα την ψυχή μας;
-Όταν θα γίνεστε όλο και πιο πολύ απλοί και ταπεινοί. Τότε θα ζείτε μια πηγαία πνευματική ευγένεια, που δεν θα σας αφήνει να κρίνετε ή να σχολιάζετε κανέναν, αλλά θα είστε για όλους πολύ ευσπλαχνικοί. Από το μέγεθος της ευσπλαχνίας σας θα καταλαβαίνετε και το ποσοστό της θεϊκής επέμβασης του αγίου Πνεύματος στη ψυχή σας.
-Από σήμερα δεν θα πάψουμε  να ζητάμε από τον Ουράνιο μας Πατέρα να μας χαρίσει τη χάρη του αγίου Πνεύματος.
-Η προσευχή αυτή, παιδιά μου, θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε και το τρίτο κλειδί. Με αυτό ο άνθρωπος γίνεται μια ηλιαχτίδα αγάπης για τον πλησίον του. Γίνεται μια παγκόσμια μάνα, που αγαπά τον κάθε άνθρωπο, όπως ακριβώς αγαπά ο Θεός τον καθένα από μας. Είναι τότε που ο άνθρωπος πλησιάζει την τελειότητα της αγιοσύνης, γιατί εκπληρώνεται η επιθυμία του Χριστού μας που είπε: «γίνετε τέλειοι όπως και ο ουράνιος Πατέρας σας είναι τέλειος» (Ματθ. Ε΄, 48).
-Το κλειδί αυτό μας χαρίζετε εύκολα ή απαιτεί κάποια διαδικασία;
-Όλα τα κλειδιά απαιτούν τρία πράγματα. Πρώτα απ’ όλα νοσταλγία, δεύτερον προσευχή και τρίτον άσκηση και θυσία. Όλα τα ωραία πράγματα με θυσία αρχίζουμε να τα αποκτάμε, αλλά και με θυσία και άσκηση θα μπορέσουμε να τα κρατήσουμε. Η άσκηση είναι το μυστικό του τέταρτου κλειδιού. Μια άσκηση που αφορά το σώμα και την ψυχή. Με το σώμα κάνουμε σωματικές ασκήσεις, όπως νηστείες, προσευχές, ελεημοσύνες και εγκράτεια.  Η εγκράτεια αφορά τις τρεις βασικές μορφές, με τις οποίες ο άνθρωπος μπορεί εύκολα να υποδουλωθεί στα δεσμά και τις επιθυμίες του σατανά, που είναι η φιλοδοξία, η φιλαργυρία και η φιληδονία. Εκτός από τις σωματικές ασκήσεις, πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν οι πνευματικές ασκήσεις της ψυχής.
-Ποιες είναι αυτές;
-Είναι να ελέγχεις το στόμα σου, για να μη βγάζεις με τα λόγια σου το δηλητήριο της κατάκρισης, της ψευτιάς, της δολιότητας, της συκοφαντίας και άλλα. Να ελέγχεις τα μάτια σου, για να μη βλέπεις πράγματα που μολύνουν τη ψυχή σου και σου αφήνουν πονηρές μνήμες. Να ελέγχεις τα αυτιά σου, για να μην ακούς δαιμονικά ακούσματα, που θα σε επηρεάζουν στο κακό. Τα μάτια, τα αυτιά και το στόμα είναι τα τρία βασικά σημεία πάνω στα οποία θα χρειαστεί να κοπιάσετε πολύ, για να πετύχετε την κάθαρση της ψυχής.
-Έχουμε αγωνία, άγιε πάτερ, να μάθουμε και το τελευταίο κλειδί.
-Στο πέμπτο και τελευταίο κλειδί σας αξιώνει ο Θεός να γίνετε ιεραπόστολοι στα παιδιά σας αλλά και σε όλους εκείνους με τους οποίους θα συναναστρέφεστε. Είναι το κλειδί της Ιεραποστολής. Με αυτό το κλειδί γίνεστε πρώτα με τη ζωή σας και μετά με τα λόγια σας ιεραπόστολοι στο περιβάλλον σας. Αυτό σας εύχομαι αγαπητά μου παιδιά ολόθερμα. 
-Σας ευχαριστούμε πολύ πατέρα μας. Σας παρακαλούμε να προσευχηθείτε στον άγιο Θεό μας, να εφαρμόσουμε όλα όσα η πατρική σας αγάπη μας δίδαξε.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ